Sıla Yolu Fatih'i ile Adım Adım Sıla Yolu - SLOVENYA
Sıla Yolu Fatih'i ile Adım Adım Sıla Yolu - SLOVENYA
Elektronik vinyet almayı unutmayın
SLOVENYA’NIN tamamı boydan boya otoban ve 190 kilometre.
Slovenya, Sıla Yolu güzergahının en küçük ülkelerindne biri, boydan boya 190 km. Biz, Slovenya’ya Villach üzerinden giriş yaptık. Kontrollü geçiş esnasında bekleme haricinde başka hiçbir sıkıntı yaşamadık. Euro bölgesinde olan Slovenya’nın para birimi Euro. Avusturya’ya çok benziyor. Alp dağlarının eteğinde yapacağınız yolculuğun tadını çıkarın. Güzel ve güvenli bir ülke olduğunu söyleyebiliriz. Bu ülkede yaklaşık 2 saat sürecek olan yolculuğunuzda çay veya kahve içmenizi tavsiye ederim.
PEŞİN ÖDENEN CEZALARDA YÜZDE 50 İNDİRİM
Tatil yolunun en küçük ülkesi olan Slovenya’da otobanlar ücretli. Onun için vinyet almanız gerekiyor. Vinyeti, sınır kapılarındaki satış noktaları başta olmak üzere Avusturya ve Slovenya’daki benzin istasyonları veya ikamet ettiğiniz ülkelerdeki otomobil kulüplerinden satın alabilirsiniz. Yedi günlük vinyetin ücreti 16, bir aylık vinyetin ücreti ise 32 Euro, yıllık vinyet ise 117,50 Euro'ya satılıyor. Otoyolları vinyetsiz kullanmanın cezası 300 ile 800 Euro arasında değişiyor. Cezaların peşin ödenmesi durumunda ise yüzde 50 indirim uygulanıyor. Artı olarak ta bir de sizden vinyet ücreti alınıyor.
Vinyetinizi satın alırken aracınızın plakasını çok iyi kontrol edin. Bir harf veya rakam hatası, size pahalıya mal olabilir. Cama yapışan vinyet uygulaması 2022 yılında sona ermişti.
Vinyet kontrollerini polis veya karayolları şirketi DARS yapıyor. Sakın tartışmaya girmeyin, rüşvet teklif etmeyin. Cezaya itiraz edilmesi ve mahkemeye gidilmesi durumunda ceza 800 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Mahkemeye gidilmesi durumunda ise 8 gün içerisinde peşin ödenen cezalarda yüzde 50 indirim hakkını da kaybetmiş oluyorsunuz.
Slovenya’da DARS görevlilerinin kullandıkları seyyar POS (Point of Sale) cihazlarını polisler de kullanıyor. Nakit kullanmadan banka veya kredi kartlarıyla alış veriş imkanı sağlayan bu POS adı verilen cihazlar, sizin işinizi daha da kolaylaştırıyor.
FARLARI GÜNDÜZ DE AÇIK TUTUN
Ülkede, gece ve gündüz farlar açık olacak. Farların yanmamasının cezası 80 Euro. Peşin ödemelerde ise bu ceza 40 Euro’ya düşüyor.
Otobanlarda hız kontrolleri sabit ve seyyar radarlar sayesinde sıkı bir şekilde yapılıyor. Sakın gaza basmayın, ceza yemeyin. Radar donanımlı sivil polis araçlarının tahriklerine kapılmayın. Polis, cezayı hemen yolda kesebiliyor ve tahsil ediyor. 8 gün içerisinde ödenen hız cezalarında da yüzde 50 indirim uygulanıyor. Ceza hemen ödenmezse, polis belgelere el koyuyor. Ağır trafik kazalarında ise sürücü hakim karşısına çıkarılıyor.
Başkent Ljubljana’da görüştüğümüz İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Sınır Polisliği yetkilileri “İzin sezonunda, özellikle Hırvatistan’la olan gümrük kapımız Gruşkovje en çok tercih edilen geçiş kapısı. Graz ve Maribor üzeri gelip bu kapıyı kullanacak olanlar çok sabırlı olsunlar. Avrupalı Türk izinciler, alternatif gümrük kapılarını değerlendirsinler. Mesela alternatif olarak Zavrç Gümrük Kapısı en iyi tercih olur. Slovenya’da seyahat edebilmek için geçerli pasaport ve geçerli oturma izni şart. Slovenya’da AB yasaları geçerlidir. 18 yaşından büyükler için kişi başı 10 bin Euro’nun üstündeki nakit para sınırda beyan edilmelidir. Ayrıca, 18 yaşından büyüklerin kişi başı bir karton sigara hakkı bulunuyor”
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, trafik cezalarıyla ilgili açıklamalarında “Ülkemizde gündüz de araçların farları açık olacak, cezası 40 Euro’dan başlıyor. Telefonla konuşmak yasak, cezası 120 Euro. Çocuk koltuğu mecburi, cezası 120 Euro. Kemer takmamanın cezası 120 Euro, arka koltukta oturan da kemer takacak. Reflektörlü yelek mecburi, cezası 80 Euro. Araç dışına çıkan herkes reflektörlü yelek giyecek. İlk yardım çantası, uyarı üçgeni, yedek ampulün olmamasının cezası da 80 Euro. Otobanlarda park edilmeyen yerlerde durmak, çiş molası vermenin cezası ise 300 Euro. 8 gün içerisinde peşin ödenen cezalarda yüzde 50 indirim uygulanır” ifadelerini kullandı.
Slovenya’da otobanlarda hız limiti 130 kilometre. Bunu 10 km aşmanın cezası 40 Euro. 10 ile 30 km arasında 80 Euro, 30 ile 40 km arasında 160 Euro, 40 ile 50 km arasında 250 Euro ve 3 puan, 50 ile 60 km arası 500 Euro ve 5 puan, 60 kilometreyi aşarsa da bin 200 Euro ve 9 puan siliniyor. Eğer iki sene içerisinde toplam 18 puanınız silinirse Slovenya’da araç kullanma yasağı alıyorsunuz. Şehir içerisinde yanlış park etmenin cezası ise 40 Euro.
Slovenya, tek girişli Schengen vizesiyle Avrupa tatili yapan Türk vatandaşlarına giriş izni vermiyor. Ljubljana Büyükelçimiz Aylin Taşhan, Avrupalı Türklerin yolculuğa çıkmadan önce mutlaka pasaport sürelerini kontrol etmeleri gerektiği uyarısında bulunarak “Yıllardır aynı uyarılarılmasına rağmen hala vatandaşımızın bu konuda sorun yaşadığını görüyoruz. Bu da bizi çok üzüyor. Biz buradan geçici seyahat belgesi veriyoruz ama bir çok ülkede sorun yaşanıyor. O zaman da uçakla geri dönme mecburiyetinde kalıyorlar. Pasaport sürelerinin kontrollerini gümrük kapılarında değil, yolculuk öncesi evlerinde yapsınlar. Bavulunuz olmadan yolculuk yapabilirsiniz ama pasaportunuz olmadan asla yolculuk yapamazsınız. Yol güzergahınızdaki ülkelerde neyin serbest neyin yasak olduğunu çok iyi öğrensinler. Vatandaşlarımızı yolculuklarında eylem ve söylemlerine çok dikkat etsinler. Unutulmasın ki, her vatandaşımız Türk toplumunu temsil eden bir bireydir” ifadelerini kullandı.
Slovenya’da akaryakıt fiyatları
Süper benzin: 1,52 Euro
V-Power: 1,59 Euro
Dizel: 1,50 Euro
LPG: 0,84 Euro
ÖNEMLİ TELEFONLAR:
T.C. Ljubljana Büyükelçiliği: Livarska 4, Ljubljana
Tel: +386 1 236 41 50 veya 51
Polis: 113
İlk yardım: 112
İtfaiye: 112
Slovenya Otomobil Kulübü AMZS: 1987
Trafik Danışma: +386 1 530 53 00
YARIN : HIRVATİSTAN!!