Sıla Yolu Fatih'i ile Adım Adım Sıla Yolu - HIRVATİSTAN

ABONE OL

Sıla Yolu Fatih'i ile Adım Adım Sıla Yolu - HIRVATİSTAN

1 OCAK 2023'DE SCHENGEN ÜYESİ OLAN HIRVATİSTAN'DA KUNA ARTIK KULLANILMIYOR

ET VE SÜT ÜRÜNLERİNİ İSE AFFETMİYOR

HIRVATİSTAN’ın uzunluğu boydan boya 320 kilometre. Biz Hırvatistan’a Slovenya üzerinden giriş yaptık. Yollar dümdüz ve otoban. Hiçbir virajı yok. Sakın Hırvatistan yollarını yarış pistine çevirmeyin. Son yıllarda Hırvatistan’da sıkı hız kontrolleri yapılıyor. Genelde radar donanımlı sivil polisler sürücülerin peşine takılıp tahrik yapıyor ve sürücünün gaza basıp basmadığını test ediyor. Tüm bunları yaparken de her şeyi kayıt altına alıyor. Tahrik kurbanı olduğunuzda ise sizi durdurup ceza kesiyor. 8 gün içerisinde peşin ödenen trafik cezalarına ise tıpkı Slovenya gibi yüzde 50 indirim uyguluyor. Otobanda azami hız 130 kilometre.

Avrupa Birliği (AB) üyesiHırvatistan, 1 Ocak 2023'den itibaren Schengen Bölgesi'ne dahil olan ülkeler arasında yerini aldı. Schengen üyesi olması ile birlikte ulusal para birimi Kuna yerine artık Euro oldu. Bunun için de Hırvatistan artık para biirmi olarak Kuna'yı değil Euro kullanıyor!  

Hırvatistan'ın Schengen üyesi olması sonrası Slovenya ile Macaristan arasındaki gümrükler de tarihe karıştı. Bu durum, Slovenya - Hırvatistan yol güzergahını tercih edecek sürücülerin işini de bir hayli kolaylaştırdı. 

Kredi kartınızla otoyol ücretlerini, trafik cezalarını ve benzin alış verişinizi rahatlıkla ve güvenli bir şekilde yaparsınız.

Pasaportların geçerlilik süresi en az 6 ay olmalı. Geçerlilik süresi 6 aydan az olan  pasaportlarınızın sürelerini yolculuğa çıkmadan önce kesinlikle uzatın. Zagreb Büyükelçiliği Konsolosluk Şubesi geçerlilik süresi en fazla 30 gün olan ve yalnızca bir defaya mahsus kullanılabilen seyahat belgesi düzenleyebiliyor. Ama yolculuğunuzda çok sıkıntı yaşarsınız.

Batı Avrupa’da, özellikle Fransa’da ikamet eden vatandaşlarımız, ikamet belgelerini, süresini uzatmak için bulundukları ülke makamlarına teslim edip, yerine geçici bir belge alarak yola çıkıyorlar. Sakın bunu yapmayın. Hırvatistan bu geçici belgeleri asla kabul etmiyor. Geçtiğimiz yıl, bu konuda bir çok sıkıntı yaşandı. Yüzlerce vatandaş binlerce kilometre yolu geri dönme mecburiyetinde kaldı.

OTOYOLLAR ÜCRETLİ
Hırvatistan’da otobanlar ücretli. Ücretler, otoban gişelerinde ödeniyor. Gişede, ödeyeceğiniz miktar Euro olarak gösteriliyor. Ödemeleri Euro veya kredi kartıyla da yapabilirsiniz. Hırvatistan’a giriş için üç yol güzergahı var. Bu üç yol güzergahı da başkent Zagreb ayrımında birleşiyor.

Macelj sınır kapısı ile Zagreb arasındaki yolun bir bölümü ücretli otoyol olup, otomobiller için 6.70, minibüsler için 10 Euro. Ljubljana üzerinden Bregana’dan başkent Zagreb’e kadar otomobiller için 0,90 Euro.  Hırvatistan’a Macaristan üzerinden giriş yapıldığında ise yaklaşık 91,5 kilometre uzunluğundaki Goriçan-Zagreb otoyol ücreti otomobiller için 5,80 Euro, minibüsler için 8,60 Euro.

Her üç güzergahın kesiştiği başkent Zagreb ile Lipovaç bölümündeki 260 kilometrelik otoyol için otomobillerden 16.90 Euro, minibüslerden ise 25,60 Euro alınıyor.

Hırvatistan trafik yasalarına göre araçlarda ilk yardım çantası, üçgen flaşör, reflektörlü yelek, yangın söndürme cihazı, çekme halatı ve araç için yedek ampul bulundurmak şart. Trafik polisi, bu konuda denetleme yapıp cezai işlem uygulayabilir. Herhangi bir kaza olması halinde, mutlaka polis tarafından bir tutanak düzenlenir. Aksi taktirde, aracın ülkeden çıkışına izin verilmez.

Ölüm, ağır yaralanma veya büyük maddi hasarın meydana geldiği trafik kazalarında sürücü, mahkemeye sevk edilir. Mahkeme tarihine kadar gözaltına alınır ve tutanak karşılığında pasaportuna el konulur. Mahkeme kararına göre hapis cezasına mahkum edilebilir.

Polis, yüksek olmayan para cezalarını tahsil edebiliyor. Tahsil edilemeyen durumlarda ise sürücünün belgelerine el konularak mahkemeye sevk edilir. 8 gün içerisinde peşin ödenen cezalara yüzde 50 indirim uygulanır. Nakit kullanmadan banka veya kredi kartlarıyla alış veriş imkanı sağlayan POS adlı cihazlar sayesinde de polise ödeme yapılabiliyor.

Sıla Yolu güzergahı üzerindeki Hırvatistan - Bajakova ve Sırbistan - Batovci sınır kapıları, en uzun beklemelerin olduğu sınır kapıları olarak ön plana çıkıyor. Alternatif olarak Tovarnik ve İlok'u düşünün. 

Tovarnik gümrüğü için Sırbistan'a açılan sınır kapısı Bajakova'dan 5 km önce Nijemci-Lipocac yol ayrımından çıkmanız gerekiyor. Daha sonra Apsevci, Nijemci, Deletovci ve Banovci yerleşim alanlarını geçerek 30 km sonra Tovarnik'e ulaşırsınız. Tovarnik'ten sonra ise Sırbistan'da Şid ve Belgrad levhalarını takip ederek Belgrad otoyoluna tekrar bağlanıyorsunuz.

İlok Sınır Kapısı için de Tovarnik şehir merkezinde İlok yönünü takip etmelisiniz. 

Başkent Zagreb’te görüştüğümüz Hırvatistan Maliye Bakanlığı Gümrük İşleri Bölüm yetkilileri şu uyarılarda bulundu: “Gümrük kapılarımızda sıkı kontroller yapılıyor. Avrupalı Türklerin özellikle dönüş yolculuklarında sabırlı olması gerekir. AB üyesi ülke olduğumuz için bizde de AB yasaları geçerli ve bunlara tamamen uyuyoruz. 18 yaşından büyükler için kişi başı 10 bin Euro’nun üzerindeki nakit para beyan edilmelidir. Bizim ülkede, 18 yaşından büyükler için kişi başı bir karton sigara hakkı var. Bu konuda çok sorun yaşanıyor. Doktor raporu olursa yalnızca bir aylık ilacınızı beraberinizde getirebilirsiniz. Ülkemizde kemer takmamanın cezası 75 Euro. Arka koltukta olsa bile her kemer takmayan yolcuya aynı ceza kesilir. 5 yaşına kadar olan çocuklara, çocuk koltuğu şart.

Zagrep Büyükelçiliğimizde görüştüğümüz konsolosluk yetkilileri, izin sezonu şu uyarıları ve tavsiyelerde bulundular: “Son yıllarda yaşanan en büyük sıkıntıların başında geçici ikamet belgesiyle yola çıkılmasıydı. Sakın geçici oturum belgesiyle yola çıkılmasın. Hırvatistan bu geçici ikamet belgelerini geçersiz sayıyor. Çok girişli Schengen vizesi veya ikamet kartların orijinallerini kesinlikle yanlarına alsınlar. Pasaportlarının geçerlilik süresini kontrol etsinler. Pasaportun geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır. Zinnet eşyalarının aşırılarına el konuluyor. Geçtiğimiz yıl tatil dönüşünde bir çok vatandaşımızın parası ve altınına el konuldu.  Yazık günahtır. Deklere yapılması gerekiyorsa, korkmasınlar deklere yapsınlar. Sakın hırsızlara davetiye çıkartılmasın. Gelişigüzel her yerde durulmasın. Güvenliğe çok önem verilsin. Hırvatistan’a et ve süt mamullerinin sokulmasının yasak olduğunu da unutmayalım. Şimdiden herkese hayırlı yolculuklar dileriz” dediler.

ÖNEMLİ TELEFONLAR:

T.C. Zagreb Büyükelçiliği: Andrije Hebranga 32-34, Zagreb
                           Tel: +385 1 48 64 660
Polis: 192
İlk yardım: 112
İtfaiye: 193
Karayolu yardım (SOS): 987

HIRVATİSTAN’DA Kİ DIŞ TEMSİLCİLİKLER:

ALMANYA: Ulica grada Vukovara 64, Zagreb
         +385 1 630 01 00

AVUSTURYA: Radnicka cesta 80, 9.Stok, (Zagreb- Tower)Zagreb
           Tel: +385 1 488 10 50

BELÇİKA: Pantovcchak 125 B1, Zagreb
         +385 1 45 78 901

FRANSA: Hebrangova 2, Zagreb
        +385 1 48 93 600

HOLLANDA: Medveçak 56, Zagreb
          +385 1 46 42 200

İSVEÇ: Frankopanska 22 Zagreb
       Tel: +385 1 49 25 100


HIRVATİSTAN'DA AKAR YAKIT FİYATLARI:

Süper benzin:                       1,59 Euro
V-Power:                               1,67 Euro
Dizel:                         1,52 Euro
V-Power Dizel:                     1,59 Euro
LPG:                                      0,72 Euro

YARIN : SLOVAKYA