Hollanda'da Müslümanları hedef alan yasa tasarısına tepkiler devam ediyor
Hollanda’da Müslümanları hedef alan yasa tasarısına tepkiler devam ediyor
HOLLANDA’DA aşırı ve merkez sağdan oluşan 4’lü koalisyon hükümetinde Eğitimden Sorumlu Devlet Sekreteri Marielle Paul’un Temsilciler Meclisi’ne sunduğu Kuran ve kültür derslerinin verildiği hafta sonu okullarını denetleme ve kapatma yetkisini öngören yasa tasarısı tepki çekmeye devam ediyor. Ülkede aktif olan STK’lardan 7’si, Lahey kentindeki parlamentonun geçici binasının önünde bir araya gelerek kabineye yönelik yaptıkları açıklama ile tepkilerini dile getirdiler. Tepkilerin dile getirildiği açıklama esnasında DENK Partisi Milletvekili Doğukan Ergin’de STK’lara destek verdi.
Hollandaca ve Türkçe olarak yapılan açıklama ile tepkilerini dile getiren HOTİAD, Hollanda Türk Federasyonu, UID Hollanda, IGMGM Güney Hollanda, IGMG Kuzey Hollanda, TOVER, Türk İslam Kültür Federasyonu temsilcileri, “Bu kanun tasarısı 1935’lerdeki durumu çağrıştırdığından sadece Türkler değil bütün etnik guruplar buna karşı duyarlı olmaları gerekir” ifadelerini kullanarak yasa tasarısının kabul edilemez olduğunu söylediler.
Hollanda Türk Federasyonu Başkanı Ömer Altay, açıklamayı Hollandaca olarak okurken, Türkçe açıklamasını TOVER Başkanı Durmuş Doğan yaptı.
Her iki başkan yaptıkları açıklamada “Alınan son kararlar sadece eğitim hakkımızı kısıtlamakla kalmayıp, toplumsal yapıyı da olumsuz etkileyecek sonuçlar doğuracaktır. Devletin sosyoekonomik ve diğer büyük sorunlarla mücadele ettiği bu dönemde, bilinçli şekilde aldığı bazı kararların, toplumun geniş kesimlerinin haklarına zarar verdiği ve bu kararların toplumsal barışı tehdit ettiği kanaatindeyiz. Hafta sonu eğitimlerinin kısıtlanması gibi bir uygulama, bizlere verilmiş olan anayasal hakkımızın ihlali anlamına gelmektedir. Bu eğitim hakkı yalnızca bireysel bir hak değil, aynı zamanda toplumsal geliş için kritik bir unsurdur. Hepimiz, bu ülkenin birer parçası olarak eşit haklarla varız. Eğitim, kültürel gelişim ve toplumsal dayanışma anlamında hepimizin fırsat eşitliği temelinde yararlanması gereken bir haktır. Bu nedenle, bu kısıtlamalar, sadece bireyleri değil, toplumun genel yapısını da olumsuz yönde etkileyecektir” ifadelerini kullanarak hükümetten bu yasa tasarısının geri çekilmesini talep ettiler.